Kosančićev venac

Odlučili smo da u prvom blog postu predstavimo deo Beograda u kome se nalazi naš restoran. Smešten na ugao ulica Maršala Burjuzova i Carice Milice, restoran Varoš Kapija se nalazi na tromeđi Kosančićevog venca, Obilićevog venca i Zelenog venca. Nekada se ovaj deo grada nazivao “Varoš kapija”, međutim taj naziv se nekako izgubio u savremenoj komunikaciji, i tek ponekad se čuje u razgovoru starijih stavnovnika ovog dela grada.

Stoga, za početak ćemo predstaviti Kosančićev venac, a u narednim postovima ćemo predstaviti i ostatak našeg komšiluka.

Kosančićev venac je prvi duhovni, kulturni i administrativni centar Beograda i moderne Srbije. Kosančićev venac je jedan od najstarijih delova Beograda koji je bio naseljen i za vreme antičkog Singidunuma. Nažalost ne postoji mnogo arheoloških nalaza koji bi svedočili o tom periodu.

Najstarije sačuvane građevine potiču iz sredine 19. veka, iz perioda izmedju Drugog srpskog ustanka i predaje ključeva grada Knezu Mihajlu. Najznačajniji su Konak kneginje Ljubice izgrađen 1830. godine i Saborna Crkva izgrađena 1845. godine. Pored ove dve građevine, važno je pomenuti i objekat u kome se nalazi kafana “?” izgrađen u duhu tradicionalne balkanske arhitekture. Sačuvane su i stambene zgrade koje predstavljaju prelazne tipove od tradicionalne ka evropskoj arhitekturi: zgrada u Fruškogorskoj 10 i zgrda u ulici Kosančićev venac 18. Tu su i objekti koji se mogu podvesti pod gradsku arhitekturu evropskih stilova 19. veka: Kosančićev venac 7-15, Kneza Sime Markovića 2, Zadarska 6…

Najveći deo kuća, zgrada i drugih objekata je izgrađen u periodu kraja 19. veka i posle Prvog svetskog rata. Naravno, tu su i savremeni objekti nastali u periodu posle Drugog svetskog rata. Simbol ovog dela grada je i Narodna biblioteka Srbije uništena tokom bombordavanja Beograda u Aprilu 1941. godine.

Ulica Kosančićev venac i deo grada oko nje dobili su ime po kosovskom junaku Ivanu Kosančiću 1872. i od tada ulica nikada nije menjala ime. Do skora na kući trgovca Trajkovića nalazila se i bista (poprsje) Ivana Kosančića, rad vajara Petra Ubavkića. Medjutim, nepoznati huligani su oborili statuu, koja je neoštećena sklonjena iz sigurnosnih razloga.

Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini restorana nalaze još dve ulice koje su dobile imena po kosovskim junacima – Ulica Topličin Venac i Ulica Obilićev Venac.

Danas Kosančićev venac je deo užeg centra grada posebno interesantan stranim turistima, i iako automobili nesmetano saobraćaju odaje utisak jedne velike šetačke zone.

Ukoliko se nadjete na Kosančićevom vencu i potrebni su Vam predah i osveženje, biće nam čast da Vas ugostimo.