Vinarije i vina

Restoran Varoš Kapija (k i t c h e n & w i n e b a r) se nalazi u ulici Carice Milice 12a, na uglu sa Maršala Birjuzova, u samom centru Beograda. U restoranu pored velikog izbora specijaliteta domaće i internacionalne kuhinje, možete probati kvalitetna vina iz preko 20 različitih vinarija iz Srbije i regiona.

Vina iz najboljih domaćih i regionalnih vinarija:

VINARIJA ALEKSANDROVIĆ

Pobrđa Oplenca ljudi su od davnina koristili za uzgajanje vinove loze. Mesto iz koga vinarija Aleksandrović potiče vuče svoje korene, a pre svega naziv, iz daleke prošlosti. U rimsko doba Vincea, u srednjem veku Vinica, a danas Vinča – direktna je asocijacija čime se stanovništvo ovog mesta od davnina bavilo. Početkom dvadesetog veka u okolini Vinče podignuta je Venčačka vinogradarska zadruga, a zatim vinogradi i podrum kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđevića koji su proneli slavu oplenačkih vina širom Evrope. Porodica Aleksandrović, koja se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma, a nalazila se i među osnivačima Venčačke vinogradarske zadruge. U restoranu Varoš Kapija možete probati sledeća vina: Harizma Aleksandrović, Regent Reserve Aleksandrović.

VINARIJA JOKIĆ:

Jokić – organska vina iz kamena
Vinarija JOKIĆ, locirana u srcu Ravnih kotara, između mora i Velebita, koji stvaraju jedinstvene mikroklimatske uslove, spada među najveće vinarije severne Dalmacije. Kapaciteta 100.000 litara, mlada i u fazi razvoja, sa etiketama koje prikazuju pukotinu na ljutom kamenu iz koga ipak sve uspeva, uveliko osvaja priznanja na domaćem i internacionalnom terenu, u fazi je proboja na srpsko tržište, tim povodom, u Srbiji je osnovan distributivni centar pod nazivom Pićoki d.o.o., odakle će ići isporuke za ovdašnje tržište.

Vina Jokić nose oznake kvaliteta i geografskog porekla.

Pukotina u kamenu verno reprodukovana na JOKIĆ etiketama, na prvi pogled ukazuje kupcu da ova maraština, pošip, chardonnay, muškat žuti, nisu obična vina, kao ni ona internacionalna poput rose-a-rosy ili tipično bordoškog cuvee-a. Sliku upotpunje oznaka ORGASNKO-EKO na poleđini, što će vam omogućiti da uživate u vinu a da vas sutradan glava ne boli. Logo sa galebom, grozdom, vinovom lozom i godinom 1906. od kad vinogradi na ovoj poziciji datiraju, s pravom nose natpis na hrvatskim portalima, gde mladog vinara Duška Jokića nazivaju „Kraljem belih vina severne Dalmacije“.

U našem restoranu možete probati sledeća vina: Jokić Cuvee (o r g a n i c), Jokić Marashtina (o r g a n i c).

VINARIJA KOVAČEVIĆ

Činjenice: 51-96 g. – Rimski car Domicijan je zabranio sadnju vinove loze bilo gde izvan granica, zbog hiperprodukcije u Italiji.

232-282 g. – Marcus Aurelius Probus, veliki rimski imperator, rođen u Sremu, Sirmijum, sadi prvu lozu na Fruškoj Gori, zbog karaterističnog podneblja koje je poznavao. Prema istoriji on je raskrčio šume i zasadio vinograde ponovo.

U restoranu Varoš Kapija možete probati vino Aurelius, kao i Chardonnay vinarije Kovačević kao i Kovačević penušavo.

VINARIJA ALEKSIĆ

Vinarija Aleksić ima ukupno 23ha pod vinogradima, u kooperaciji, i uspešnu saradnju godinama unazad sa zemljoposednicima koji sve svoje znanje ulažu u uzgajanje vinove loze i proizvodnju kvalitetnog grožđa. Najveći deo vinograda smešten je na jugu naše zemlje, na nadmorskoj visini od 330 – 450m. Vranjsku kotlinu odlikuje umerenokontinentalna klima, sa najvećim brojem sunčanih dana i velikom razlikom između dnevne i noćne temperature, koja odlično pogoduje sazravanju najboljeg grožđa. U prilog tome idu i južne i jugoistočne ekspozicije vinograda, glinovito i peskovito zemljište kao i kontrolisani prinos grožđa. Vinogradi se obrađuju ručno a delom se koristi poljoprivredna mehanizacija. Na ovim površinama se uzgajaju sorte za naša najkvalitetnija vina, Cabernet Sauvignon, Vranac, Sauvignon Blanc i Pinot Noir, a deo grožđa dolazi i iz centralne Srbije, Tamjanika i Smederevka. U restoranu Varoš Kapija možete probati sledeća vina, vinarije Aleksić: Žuti Cvet Aleksić, Bonaca Aleksić, Nostalgija Aleksić.

ATELJE VINA ŠAPAT 

“Kada smo prvi put kročili na ovo tlo, nama je ono šapnulo svoju priču o sjajnim karakteristikama zemljišta, blagoj klimi i blizini moćnog Dunava, o dinamičnoj prirodi, srdačnom narodu i tradiciji. Zbog tog šapata, mi smo ostali da stojimo na tom tlu, odakle danas pričamo vama, našu priču.”
“Naši zasadi, nalaze se na poslednjem fruškogorskom brežuljku, na blago zatalasanom vinogorju slankamenačkih vinograda, koje poseduje idealne fizičko-agronomske i mikroklimatske uslove za gajenje vinove loze. Ekspozicije sever-jug i stalno provetravanje usled takozvane ruže vetrova, smanjuju broj potencijalnih opasnosti za zdravlje vinove loze. Ovi faktori, u kombinaciji sa velikim brojem sunčanih sati godišnje i odličnim dnevnim i noćnim temperaturnim razlikama, stvaraju idealne uslove za uspešno sazrevanje svih sorti koje se gaje na našem imanju.”

U našem restoranu možete probati sledeća vina vinarije Šapat: Suma Šapat, Chardonney Šapat, Naše prvo vino Šapat, PI’ Crveno Šapat.

Pored navedenih vinarija i interesantnih činjenica na Vinskoj Listi restorana možete naći i sledeće vinarije: PIK Oplenac, Vinarija Zvonko Bogdan, Vinarija Do kraja sveta, Vinarija Milosavljević, Vinarija Temet, Cassilero del diablo Chile, Castello Monaci Italy, Vinarija Pošip Čara…

Pozivamo Vas da nas posetite i uživate u vrhunskim vinima!
Restoran Varoš Kapija, Carice Milice 12a, Beograd
Info / Rezervacije: 063 11 207 11